Bättre natur

Det finns naturreservat av en anledning. Vår natur förstörs långsamt av oss människor och vi är smarta nog att förstå att viss natur behöver bevaras, men dumma nog att fortsätta förstöringen på annat håll. Idag är vi mer miljömedvetna än någonsin och tar hänsyn till miljön på flera olika sätt. Däremot är vi inte tillräckligt bra än för att kunna skydda vår natur på det sättet som det förtjänar.

Källsortering, ekologiska produkter och vetskap om hur varor tillverkats är en bra början. På så sätt skyddar vi naturen mot föroreningar. Man kan också agera på en större skala genom att sätta ner foten i hur vi använder energi. Detta går att göra genom att gå med i en grupp som arbetar mot detta eller enbart genom att ta snabba duschar, vara noga med att släcka efter sig när man varit i ett rum, inte tända lampor när det är ljust ute och inte låta elektroniska apparater stå på hela dagarna utan att vara använda. Det man också kan göra är att ta cykel eller kollektivtrafik istället för att ha en egen bil. Gör man allt det här hjälper man naturen otroligt mycket.

Människan är beroende av en fungerande natur. Gör vi inget för att rädda den kommer vi att dö tillsammans med träd och djur. Alla har inte råd eller tid att följa alla riktlinjer för en bättre natur, men man kan göra lite. Bara genom att separera matrester från andra soppor hjälper massvis. Även den minsta gest blir enorm ju fler som deltar. Ett träd utgör inte en skog, men flera träd skapar något magiskt.

Att minska på produkter som tar hårt på naturen att framställa är även det ett sätt som man kan hjälpa till på. Idag finns det mesta i digital form och man kan då göra ett medvetet val att till exempel betala sina räkningar över nätet med e-faktura eller skicka mail istället för vanliga brev.