Heta känslor i fotbollens värld

Sport är ett ämne folk tycker om att såväl älska som hata. Oftast finns det väldigt tudelade meningar om det hela, där man antingen är helt hängiven till det hela eller inte har något intresse över huvud taget. Däremot så är det inte ovanligt att även den minst insatta visar en gnutta intresse när det är ett svenskt lag som står på plan. Fotboll är en utav de sporter som engagerar allra mest människor, oavsett om de befinner sig på planen eller hellre står på sidan om och tittar på. När ett lag vinner eller förlorar en match är det ofta starka känslor som visas och detta även hos de allra mest hängivna supportrarna. Och när det svenska landslaget spelar lyser de gul-blå färgerna extra starkt runtom i vårt avlånga land.

Inför de stora mästerskapen så krävs det ofta att man kvalar om att få en utav de mycket ärofyllda platserna. Näst på tur är ett VM kval där de deltagande nationerna siktar in sig på en plats i fotbolls VM 2018. Denna turnering kommer att spelas i Ryssland och håller plats för 32 av de totalt 209 lag som kvalar. Själva upplägget för kvalet ser lite olika ut från världens olika regioner och har anpassats utefter hur många lag det finns, samt antalet VM-platser som finns till förfoga. I Europa har man lagt upp kvalet som gruppspel, där sex lag i vardera grupp möter varandra på såväl borta- som hemmaplan. Efter att alla matcher har spelats kvalificeras alla gruppvinnare direkt till VM, medans de åtta bästa grupptvåorna får spela play-off om de fyra sista platserna.

Under åren som gått har världsmästerskapet i fotboll blivit till en stor folkfest i den nation som får äran att arrangera det hela. Såväl turister som lokalbefolkning beger sig ut på gatorna och deltar i de olika aktiviteter som finns kring matcherna. Om man inte har lyckats få tag på en biljett in på arenan kan man till exempel följa det hela på gigantiska skärmar med tusentals andra fans.

Just turismen till dessa platser är någonting som verkligen ökar när det är VM på gång. De som är allra mest hängivna bokar in sina VM-resor redan när värdnationen är utsedd, utan att ens veta ifall sitt egna lag kommer att delta eller ej. Oavsett om de gör det eller ej, så är ett världsmästerskap i fotboll någonting som en trogen fotbollsfantast inte får missa.