Var rädd om naturen

Utan en frisk och välskött miljö kommer det inte finnas något liv på vår jord. Därför är det viktigt att vi värnar om vår miljö.

Idag är vår miljö väldigt hotad. Vi människor är väldigt slarviga med att ta vara på den och använda den på ett bra och hälsosamt sätt. Visserligen uppfinner vi nya och mer miljövänliga alternativ nu mer, men vi åker även mer bil och flyger mer än förut. Detta måste få en vändning. Då de miljövänliga alternativen som till exempel de batteridrivna bilarna som idag uppfunnits, är väldigt dyra gör det att folk inte har råd att införskaffa dessa. Istället åker man i bilar som är bensindrivna och skadar vår miljö. En ond cirkel.

Frågan kvarstår hur vi ska kunna få ner de miljövänliga alternativen i pris. Även saker som till exempel tågbiljetter bör bli billigare för att vi ska börja åka mer kollektivt och inte i enskilda fordon.

Saker man ska försöka tänka på som privatperson är bland annat:
– Åka mer med kollektivtrafiken, till exempel buss och tåg. Gärna gå eller cykla när man kan och har möjlighet.
– Sortera våra sopor
– Panta våra pantflaskor och pantburkar

Givetvis finns det många andra saker man kan göra därtill, allt från stora saker till de mindre saker är bra. Alla bäckar små som ett gammalt hederligt ordspråk lyder. Inspirerar man även andra i ens närhet till att göra samma sak är det jättebra. Till exempel kan du göra detta genom att till jul ge bort julklappar som du kanske hittat på loppis, skapat själv eller på andra sätt inte lämnar ett lika stort ekologiskt avtryck. Detta kan i sin tur inspirera dina medmänniskor till att göra detsamma.

Vill man engagera sig mer och läsa på om miljön och hur vi ska göra den bättre kan man till exempel vända sig till vårat Miljöparti vi har. Dem är väldigt engagerade och insatta i vår miljö och vet mycket om vad som bör göras.Man skulle kunna tro att dessa människor enbart sitter bakom sina skrivbord i Riksdagen, men sanningen är att många inom partiet är ute på fältet och själva hjälper till med de insatser som partiet står för.

Utöver dessa finns det en mängd olika organisationer som jobbar med att sprida information till människor för att få fler att engagera sig i miljörelaterade frågor. Dessa brukar ofta ha en specifik inriktning kring vilka metoder som de tror på. Till exempel kan det handla om att panta burkar, äta mindre kött eller välja miljövänligt drivmedel. Det finns även många forum och hemsidor där dem skriver om just miljöfrågan, så även tidningar och böcker om det. Engagera dig du också!